Cumartesi Avcısı (Film Tahlili)



Künye:

Orijinal İsim: شکارچی شنبه - Saturday Hunter
Yönetmen ve senarist: Parviz Sheikh Tadi
Oyuncular: Ali Nassirian,  Mohammad Javad Jafarpour,
Amir Yal Arjmand, Mehdi Faghih…
Tür: Dini, Dram, Savaş
Yapım Yılı: 2009
Ülke: İran
Süre: 92 dk


Özet:

Film Yahudi bir kadının kısa bir süreliğine oğlunu babasının yanına bırakması ve çocuğun dedesinin yanında geçirdiği zamanı konu almaktadır.

Filistin ve İsrail sorunu, Müslümanların hâlâ kanamaya devam eden bir yarasıdır. İşte bu problemi Siyonistlerin gözü ile anlatmak için hazırlanan Cumartesi Avcısı filminde, Siyonistlerin yalnızca yetişkinleri değil, küçük çocukları da nasıl azılı şekilde yetiştirdikleri ve Müslümanları düşman gösterdikleri anlatılıyor.

Siyonistler neden Müslümanlar ile sürekli savaş halinde ve esas hedefleri neler? Bu hedefleri gerçekleştirmek için nasıl bir yol izliyorlar?




Değerlendirme:

Film İsrail tarafından işgal edilmiş Filistin topraklarında geçiyor ve Siyonist düşünceye sahip bir dedenin Amerika’da doğup büyüyen torunu Bünyamin’i koyu bir Yahudi eğitiminden geçirmesini konu alıyor. Aslında dede sadece bir Yahudi eğitimi vermekle kalmıyor, kendisinden sonra yerine geçecek, görevi devralacak bir dava adamı yetiştiriyor. Bu göreve geçecek kişinin kalbinde merhamet, sevgi gibi insani duygulara yer yoktur. Dedenin bu duyguları kullandığı anlar ise sadece amaca uygun olan anlardır ve burada da tamamen menfaat gözetilmektedir.

Bünyamin’in nasıl bir dönüşüm geçirdiğinin en çarpıcı göstergesi ise dedesinin Filistinlileri düzenli olarak öldürtmesine rağmen filmin başlarında Bünyamin’in Arap bir çocuğu kurtarması ve yardım etmesi ancak filmin sonunda sevgi gösterdiği tüm insanları tek tek öldürmesidir. Senarist çocuğun sahip olduğu merhamet duygusunun yok olduğunu ve yerini katılık, acımasızlık gibi duyguların aldığını bundan daha net bir şekilde ortaya koyamazdı.

Yahudilerin davaları için yaptıkları en büyük şey belki de kendilerini tüm dünyaya haklı Filistinlileri ise haksız göstermeleridir. Bunun için hem yeni baştan bir Yahudi tarihi yazmışlar hem de bu tarihi sinema ve benzeri alanlarda insanlara çok güzel anlatmışlardır. Cumartesi Avcısı’nda da bu yalan tarih konusuna dikkat çekilmiştir. Bir sahnede Dede, Bünyamin’i gizli bir mekâna götürür. Burada çalışan insanlar yalan bilgileri doğru gibi göstermek ve tarihlerini eskiye dayandırabilmek için sahte tarihi eserler,  yanmış kitaplar ve kırılmış kitabeler oluşturmaktadırlar.

Filistinlilerin yaşadığı zulümlerden biri de Müslümanların Yahudiler tarafından şehit ediliyor olmaları ancak İsrail’in bunu tüm dünyaya Filistinliler arasında yaşanan bir iç savaş gibi göstermesidir. Filmde de Yahudiler tarlada çalışan Filistinlilere ateş açıp herkesi şehit ediyor ancak İsrail polisi bunu “yerel çatışma” olarak anons ettiriyor.

Filmde karşımıza çıkan diğer önemli bir mesele de çizilen dava adamı görüntüsüdür. Bir dava adamının davasının her şeyden önce gelmesi gerektiği çok güzel bir şekilde gösterilmiştir. Filmi izlerken yanlış bir davaya kendini adayan bir adamın sadakatini görünce insan ister istemez kendi duruşunu sorgulama ihtiyacı duyuyor: Bizler kendimizi bu denli Filistin sorununa adayabilsek ortada gerçekten bir “sorun” kalır mıydı?

Hande Nur ALTIN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Zulmün Başlangıcı: Filistin'e Veda (Film Tahlili)

Yilancık Ocakları (Derleme Çalışması)